Bæredygtig affaldsindsamling hos byens butikker

På seks måneder har el-drevne køretøjer indsamlet ca. 1,5 tons pap og plast ved 20 butikker via FleXskrald – et nyt tilbud til butikker i Aalborg midtby.

FleXskrald er iværksat af Aalborg Kommune og drives af den socialøkonomiske virksomhed Huset Venture Nordjylland, som står for indsamling af pap og plast i el-drevne køretøjer. Derudover er Aalborg Universitet og Rezycl også partnere i projektet. Bilerne bemandes af fleksjobbere, og affaldet sendes videre til genanvendelse. En stor gevinst for både miljø og mennesker. Og affaldsindsamlingen er blevet taget utroligt godt imod af de mindre erhverv i Aalborg midtby.

“FleXskrald har været med til at gøre vores dagligdag nemmere. Vi har tidligere selv kørt vores pap på genbrugspladsen, så det er bare fantastisk, at FleXskrald nu kommer et par gange om ugen og tager det med”, siger Michael Larsen, ejer af tøjbutikken Albert Rex, som også er begejstret for FleXskralds medarbejdere: “De er så glade og smilende, det er bare fantastisk at få dem på besøg. At det er fleksjobbere fra Huset Venture Nordjylland er bare et plus”.

Jeg er simpelhent så glad hver dag for den her opgave! Tænk engang, at man kan udføre en god service for butikker og gøre noget godt for miljøet.” siger fleksjobansatte Finn Balsnæs.

VAKT INTERESSE I ANDRE KOMMUNER

Udover at butikkerne er glade for ordningen, så har projektet også vakt stor interesse hos andre, fortæller Martin Quintero Hansen, projektleder i FleXskrald: Vi er blevet kontaktet af flere kommuner og en virksomhed fra Silkeborg, som gerne vil etablere et lignende koncept og finder inspiration i FleXskrald.” tilføjer han. Interessen for FleXskrald skyldes bl.a., at projektet tager udgangspunkt i et reelt behov for at afhænte affald og et voksende ønske om at gøre det på en bæredygtig måde, hvor genanvendelse af materialerne sikres.

Kombinationen af miljøfokus og socialøkonomi bragte også FleXskrald i betragtning til den fornemme Verdensmålspris, som projektet var nomineret til under det nyligt afholdte Folkemøde. FleXskrald vandt desværre ikke, men ser nomineringen som en kæmpestor anerkendelse af projektet. På nuværende tidspunkt har FleXskrald indsamlet ca. 1.300 kg pap, 150 kg plastik og 50 kg papir. Projektet er EU støttet og kører de næste 3 år.